PODPROGRAM 2018 – efekty
PODPROGRAM 2018 – efekty
25-07-2019
Fundacja Dom Wspólnoty Barka w Drezdenku z terenu województwa lubuskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Gorzowie Wielkopolskim realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- 1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym)
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- 2. Pomoc żywnościowa trafiła do 1030 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Drezdenko
- 3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 57,83 ton żywności,
- 3877 paczek żywnościowych
- 4. W ramach Podprogramu 2018 dla 170 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 8 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• ekonomiczne – 2 spotkania dla 40 uczestników,
• żywieniowe – 2 spotkania dla 40 Uczestników,
• kulinarne – 2 spotkania dla 30 Uczestników,
• niemarnowanie żywności – 2 spotkania dla 50 uczestników