PODPROGRAM 2017 - efekty
- 1. Fundacja Dom Wspólnoty Barka w Drezdenku z terenu województwa lubuskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Gorzowie Wlkp. realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
- 2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 960 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Drezdenko.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 49.093 ton żywności;
- 3610 paczek żywnościowych;
- 6584 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2017 dla 170 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 8 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne – 2 spotkania dla 40 uczestników
• Żywieniowe – 2 spotkania dla 50 uczestników
• Kulinarne – 2 spotkania dla 40 uczestników
• Niemarnowanie żywności – 2 spotkania dla 40 uczestników